Selâm ile…
15 Temmuz’un ortaya çıkarmış olduğu manevi iklim maalesef yavaş yavaş dağılırken, milletimizin üzerine karabulut gibi çöken sorunlar da yeniden ve daha şiddetli bir şekilde kendisini göstermeye başlıyor. Her ne kadar millî mücadele şuuruyla şimdiye değin kimse ses çıkarmasa da ekonominin freni patlamış kamyon misali şarampole doğru yuvarlanması, homurdanmaların da başlamasına sebep oldu. Çünkü esnaf kepenk kapatmaya, işsizlik artmaya, alım gücü de iyice düşmeye başladı.
Sistemsizliğin ceremesini her sahada olduğu gibi, ekonomide de yaklaşık bir asırdır çekmekteyiz. Gelir dağılımı adaletsizliğinde Avrupa’nın bir numarası olan memleketimizde, her zaman olduğu gibi bugün de sıkıntıya gark olan, maddî varlığı bir grup imtiyazlı zümre tarafından elinden alınan milletimiz oluyor. Milletin fakirleştiği bu süreçte bahsettiğimiz imtiyazlı zümre zenginleşmeye devam ediyor. Devletin çok başlı ekonomi politikası, tabiri caizse milletin kafasını gözünü yara yara ayakta durmaya çalışıyor. Sistemsiz ekonomi, üretimsiz tüketim, adaletsiz gelir dağılımı ve millî ekonomi politikası olmayan devlet, kronikleşmiş problemlere de bir türlü çare bulamıyor.
Bugün eğer bir millî mücadele sürecindeysek, her sahada sözde değil özde bir millîleşme hamlesi yapmakla mükellefiz. Ve bunu yaparken “o ne der, şu ne yapar, bu ne düşünür” gibi bu şanlı milletin mazisine yakışmayan ürkeklik tavrıyla hareket edenler, tarihin tozlu yapraklarında esamisi dahi okunmayacak olanlardır. Kapağımızda Türkiye ekonomik sisteminin çıkmazlarına atıfta bulunarak “Ekonomik Sistem Alarm Veriyor, Duyan Var mı?” manşetini attık. Kapak mevzuumuzu Faruk Hanedar işledi. Ayrıca Kâzım Albay’ın Baran Dergisi’nde yayınlanan “İdealsiz Kalkınma Olur mu?” başlıklı yazısını kapak mevzumuz ile alâkasına binaen iktibas ediyoruz.
Mevlüt Koç’un, “Gelecek Geçmişindir” başlıklı yazısını alâka ile okuyacağınızı düşünüyoruz.
Hanife Kındır, psikolojiyle alakalı yazı dizisine devam ediyor; “Carl Jung ve Alfred Adler”…
Bu sayımızda Prof. Dr. Fazlı Arslan ile Musikî üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Zeynep Nurseli Güleç, “Kısa Kısa Eğitim Tarihi”nden bahsediyor.
İsmail Uysal, “Şehidimiz Cahid Ayaz” hakkında bir yazı kaleme aldı.
Zeynel Abidin Danalıoğlu, “Açız” başlıklı yazısıyla dergimizde.
Ercan Çifci’nin bu ayki yazısının başlığı; “Ölüm Odası Penceresinden Lügat İlmi ve Kâinat Muhasebesi”…
Dergimizde ayrıca sizler için derleyip yorumladığımız haberleri de bulabileceksiniz.
Allah’a emanet olun.